Чакат предложения за промени в "синята зона"

Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков

"Въпросните промени в Наредбата за паркирането в синята зона на София се обсъждат трета година", обяви пред БНТ председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

"Има граждани, които са разбрали в последния момент за промените в синята зона и не оспорвам правото им на протест, но проведохме редица срещи с тях и продължаваме. Очакваме гражданите да дойдат с конкретни предложения по наредбата", заяви Герджиков. Той каза, че се облекчават процедурите и документите, които се изискват за издаване на винетен стикер.

"Защото преди излизаше, че единствено собственикът на имота има право да получи такъв винетен стикер. 10% от заявленията са от наематели, а 60% от роднини по пряка линия. Ние го решихме този проблем. На страницата на Центъра за градска мобилност са изписани подробно документите, които трябва да се предоставят и когато кандидатства роднина по пряка линия, и когато кандидатства наемател, и когато автомобилът дори е на изплащане", заяви Герджиков. Той посочи, че преди е било много лесно наредбата да бъде заобиколена и затова сега общината изисква документи, и е строга в издаването на тези винетки.

"Издаването на много такива стикери не е добре за всички софиянци, защото това ще лиши зоната от смисъл. Идеята е да се паркират по-малко автомобили, да се ползват по-малко автомобили, които да се паркират на публично общинска собственост", обясни Герджиков. Той каза, че, когато се използва публична общинска собственост, това е за сметка на всички останали граждани в града, дори и за сметка на тези, които нямат автомобили, за сметка и на тези, които имат гаражи. "Когато се използва общинската собственост, трябва да има ангажимент", отбеляза председателят на СОС.

"Не може да се гарантира на всеки собственик на автомобил едно публично място. Това не е центърът на един град, това е центърът на една държава, тук има институции. Всички имат право да ползват тези улици", заяви още Герджиков.

Припомняме, че Гражданско движение "Днес" и фейсбук групата "Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране" започват преговори по изпълнение на исканията заради новите правила за паркиране в столицата с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Протестите и подписката срещу новите правила за паркиране в София, както и внесените в Общината обединени искания на "Днес" и фейсбук групата допринесоха за признанието на Столична община, че има недообмислени текстове в новата наредба.

Преди дни кметът Йорданка Фандъкова изрази готовността на Столична община за започване от понеделник на преговори за обсъждане спорните текстове от Наредбата.

Коментари: 0