Частен инвеститор за газовата централа

6128 ~ 1 мин. четене

Газовата централа, която се планира вместо АЕЦ "Белене", може да се осъществи като частен проект. Това обяви пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Днес той заминава за Москва за среща с руския премиер Владимир Путин. Мисията му е да предотврати евентуални съдебни дела по прекратения проект.

"Технически е възможно да се построи газова централа. Това може да стане като частен проект. Цената на тази електроенергия е много по-висока, но смятам, че ще има пазар за нея. Ако в бъдеще се добива шистов газ, централата може да работи на него", допълни Добрев.

Той бе категоричен, че темата "Белене" е вече затворена. "Решението е окончателно. Ако Тройната коалиция действително е имала намерение да строи втората атомна централа, то тя имаше възможност да го направи. До момента българската държава е похарчила 1,3 млрд. лева по проекта. Над 100 млн. евро пък са вложени в площадката", обясни Добрев.

Той съобщи още, че България не е платила на 100 процента произведения от Русия атомен реактор. До момента са преведени 90 млн. евро. Общата му цена пък била 230 млн. евро. В Министерски съвет е обсъждан и вариантът за евентуалната му продажба. Най-големият ни приоритет е удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, каза още икономическият министър.
 

Подкрепи Economic.bg