Тръгва нова линия зи цимент

6134 ~ 1 мин. четене

Старт на изграждане на нова производствена линия е даден в "Девня цимент" АД, след като компанията е подписала договор с новия генерален подизпълнител на мащабния проект - китайската фирма "SINOMA/СВMI". Строителството на новия завод започва незабавно, а производствената линия за клинкер и цимент ще бъде въведена в експлоатация в началото на 2015 година, като годишният й капацитет ще бъде близо 1,5 милиона тона цимент. Това прави групата най-голямата по рода си в Европа и ще даде на България най-добрите съвременни технологии в производството на цимент.

Общата инвестиция на "Италчименти груп" в този проект е около 160 милиона евро, които ще бъдат вложени в реконструкцията и модернизацията на завода и е една от най-мащабните индустриални вложения в България за последния четвърт век. По време на етапа на изграждане, който започва в средата на 2012 година и ще продължи две години, проектът ще ангажира повече от 1000 души.

Новата циментова инсталация ще позволи на "Италчименти груп" да продължи да задоволява изискванията на вътрешния пазар в България, а стратегическото разположение на новия завод в непосредствена близост до пристанище Варна Запад ще определя компанията, както и досега, като ключов износител както за Черноморския регион, така и отвъд него. Новият проект е с редица икономически и екологични ползи, включително намаление на прахови емисии и въглероден двуокис, както и подобрена енергийна ефективност и оползотворяване на алтернативни горива.

Подкрепи Economic.bg