Частен космически кораб на мисия до МКС

Капсулата "Дракон" ще достави на орбиталната станция материали за научни експерименти, храна и дрехи

3716 ~ 1 мин. четене

Американската компания "Спейс екс" изстреля космическата капсула "Дракон" от космодрума Кейп Канаверъл във Флорида. Съоръжението тръгна към Международната космическа станция с ракета "Фалкон 9" на първата от 12 мисии за доставка на товари до станцията.

"Дракон" отпътува по график при почти идеални метеорологични условия, информираха от НАСА. Това е всъщност второ му пътуване до МКС след демонстрационния полет през май, когато капсулата стана първият частен космически кораб, скачил се с МКС.

Безпилотният кораб ще достави на орбиталната станция товар от около 450 кг, състоящ се главно от материали за извършването на 166 научни експеримента, храна и дрехи. На борда има и малка "глезотия" за екипа на МКС - ванилово-шоколадов сладолед.

Връщането на капсулата на Земята е планирано за края на месеца. Корабът ще се приводни в Тихия океан, недалече от бреговете на Калифорния. Той ще донесе резултатите от научните изследвания, както и близо 230 кг елементи от оборудването на станцията.

Скачването с МКС, което ще извършат с помощта на роботизирана ръка астронавтката от НАСА Санита Уилямс и японският й колега Акихико Хошиде, е планирано за 10 октомври.

Подкрепи Economic.bg