Червена точка за опасните храни
Европейската комисия обсъжда правила за намаляване на вредните стоки
~ 1 мин.
Червена точка върху етикета ще предупреждава за вредни и мазни храни. Зелено обозначение пък ще ориентира потребителите за безопасността на стоката. Такава идея обсъжда Европейската комисия за етикетирането на хранителните стоки, като се очаква решение да има до края на годината.
Поводът за мярката е тревожен доклад на Световната здравна организация (СЗО), който препоръчва да се намали наполовина влагането на захар в преработени продукти, пише "Труд".
Българската агенция за безопасност на храните по-скоро подкрепя идеята за "светофарното етикетиране”, но със забележки. Аграрният министър Димитър Греков е скептичен. Опасенията му са, че това може да оскъпи стоките.