Честото хранене е вредно за здравето

Ново изследване доказва, че три хранения дневно са по-полезни за организма ни

Автор: Божидара Иванова

Честите похапвания са по-вредни за здравето, отколкото три основни хранения дневно, сочи ново изследване, проведено от холандски учени. Специалистите установили, че леките закуски обикновено са с по-високо съдържание на мазнини и захар и влияят зле на талията и черния дроб, пише "Дейли мейл".

Учените открили, че честото консумиране на храна увеличава холестеролните натрупвания в черния дроб и мазнините около талията, а увеличаването на порциите храна нямали такъв ефект върху организма.

В изследването участвали 36 мъже, които са били подложени на балансирана диета с често приемане на храна и високо калоричен хранителен режим три пъти дневно. Експериментът продължил шест седмици. Резултатите показали, че мъжете, които приемали по-често хранителни продукти, увеличили телесното си тегло.

"Нашето проучване дава първото доказателство, че по-честите похапвания допринасят за затлъстяването на черния дроб - независимо от увеличаването на телесното тегло", разказва авторът на проучването д-р Мирел Сърли, от академичния център в Амстердам, Холандия.

По думите му ако честите хранения се заменят с три основни порции храна дневно, се намалява рискът от развитие на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб.

Коментари: 0