Chevron ще търси шистов газ, въпреки протестите в Румъния

Въпреки демонстрации в 60 града на северната ни съседка, щатският гигант се готви за работа

3629 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Американският енергиен гигант Chevron започва проучвания за шистов газ в Румъния "до две или три седмици". Това стана ясно от думите на ръководителя на компанията за северната ни съседка Том Холст по време на посещение в близост до находището в Пунджещ.

Той и водената от него делегация на румънски журналисти са посрещнати с освиркване от противници на проекта, след като в края на миналата седмица се проведоха демонстрации в 60 града. Румънците се страхуват от отравяне на почвата и водите в резултат на използвания метод за добив на шистов газ и искат аналогичен на въведения в България мораториум върху проучванията и добива.

Организираният от компанията престур премина при засилени мерки за сигурност, но въпреки това десетки демонстранти скандираха наблизо "Стоп на Chevron", "Не на шистовия газ", "Chevron, молим те, върви си у дома".

Том Холст коментира още, че при проучването няма да се използва спорният метод фракинг, а решение за евентуален добив на газ ще бъде взето в следващите 3 - 5 години.

Румънската преса пише за дилемата за енергийна сигурност на Букурещ, която влиза в конфликт с екологията – „шистовият газ или зависимост от Русия и „Газпром”.

Румънската онлайн медия Economica припомня, че според Агенцията за енергийна информация на САЩ Полша разполага с най-мащабни залежи на шистов газ в цяла Европа (над 4,19 трлн. куб м), следвана от Франция (2,879 трлн. куб м) и Румъния (с около 1,44 трлн. кубика).  

На фона на наближаващата заплаха от нова газова криза поради конфликта Киев – Москва, все повече експерти и в България говорят за необходимостта от проучвания на собствени залежи на синьо гориво. За това наскоро призова и посланикът на Полша в София Леше Хенсел в интервю за „Икономика”, като даде за пример опита на Варшава във внедряването на американската „шистова революция” в Стария свят.

 

Подкрепи Economic.bg