Чобанов: Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние

"Емисията, която направихме на международните пазари, беше най-успешната емисия правена до момента", казва финансовият министър в оставка

Чобанов: Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние
120 ~ 2 мин. четене

Оставяме държавата в устойчиво финансово състояние. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред журналисти в Министерския съвет.

"Независимо от всички приказки за фалит, независимо от всички заигравки с големи числа, оставяме държавата с един стабилен фискален резерв, който в частта му без европейски, т.е. без средствата, които чакаме от Европа, надхвърля 8 млрд. лв. Със всички условности, които се опитват да се пришият към тези числа, те са факт", подчерта Чобанов. Той изтъкна, че в следващите няколко месеца фискалният резерв дава възможност за гъвкавост.

"Емисията, която направихме на международните пазари, беше най-успешната емисия правена до момента", категоричен беше министърът и добави, че това също дава допълнителна гъвкавост. По отношение на бюджетния дефицит Чобанов изтъкна, че в основната си част той се поражда от европейски средства и към края на юли той ще бъде приблизително разделен наполовина между европейски и национален дефицит.

Министърът заяви, че продължават усилията за отблокиране на средствата по ОП "Околна среда". "Когато бъдат отблокирани, първите средства, които ще се получат, ще бъдат в размер на около 470 млн.лв. и тогава те на практика ще заличат този дефицит, дължащ се на европейските средства. Това ще даде допълнителна възможност за развитие", каза министърът. Относно Здравната каса Чобанов беше категоричен, че са възможни мерки за дисциплиниране на системата.

"Внасянето на проекта за актуализация не беше лесно решение. Актуализацията не е толкова належаща, но все пак от гледна точка голямата несигурност мисля, че беше редно да се внесе този проект, за да могат да се оставят някои фискални буфери и ако продължат шоковете да се случват, да има как да се реагира. И сега има как да се реагира, но малко по-голяма фискална свобода щеше да бъде полезна в тази ситуация", коментира Чобанов. Той добави, че в момента се подготвя доклад за това как се движат бюджетите на отделните министерства, ведомства и сфери. "Мисля, че той ще бъде полезен, когато дойде служебният министър - да е наясно на каква база стъпва", отбеляза Чобанов и добави, че докладът трябва да е готов до края на седмицата.Подкрепи Economic.bg