Чужди фирми търсят пари от наши банки

България трябва да намери начин да подпомогне износа, каза Цветан Василев, носител на приза "Мистър Икономика" 2011, пред студенти от УНСС

Цветан Василев

Снимка: Илияна Кирилова

Автор: Мартин Леков

Големи немски и холандски компании търсят финансиране от български банки поради отказ за кредитиране от страна на техните местни трезори. Това каза мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев по време на лекция пред студенти в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/.


По думите му, дълговата криза в Европа не е отминала и това прави европейските банки слабо активни. Нещо повече, според него големите дългови проблеми на някои страни няма как да бъдат решени по друг начин освен чрез излизането им от еврозоната.


Според Василев това, че България има нисък външен дълг, не носи конкретни ползи на страната. В последните 20 години нито едно правителство не е успяло да създаде програми, които да стимулират конкурентоспобността на българската икономика, а приватизацията прилича по-скоро на раздаване на подаръци, коментира носителят на приза "Мистър Икономика" 2011 пред студентите.


Той осъди желанието всеки държавен актив да бъде приватизиран с външни капитали, като според него всяка такава сделка е била в ущърб на националния интерес. "Готови сме да дадем всичко на чуждите капитали, защото сделката с роден капитал винаги мирише на корупция", посочи Василев. Според него това не е подминало и банковата ни система, която е била разпродадена като "разграден двор".


"Слава богу, че останаха няколко български банки, които подкрепят националния интерес и са готови да подпомогнат всеки проект с потенциал", каза Василев. По думите му, единственият път за икономиката ни е да се подпомогнат експортно ориентираните фирми. Той даде за пример Сърбия, където процент от всяка приватизация се заделя за подпомагане на приоритетни отрасли.


Според Василев липсата на стимулиране на икономиката е довела до спад на потреблението, като тази тенденция ще продължи. Банкерът определи и енергетиката като конкурентоспособен отрасъл, който за жалост не е бил развит както трябва.


В отговор на студентски въпрос дали "АЕЦ "Белене" трябва да се строи, Василев отговори, че като енергийни мощности централата е била нужна на страната, но проектът за нея е бил определен неправилно.


Финансистът порица и опитите за административни намеси в начина, по който се определят банковите лихви в България. По думите му, ако лихвите бъдат обвързани с EURIBOR, нивото им няма да спадне.Мартин Леков


 

Коментари: 0