Цифровизацията се бави

Причината е забавянето при раздаване на декодерите за най-бедните

Автор: Силвия Георгиева

Цифровизацията на ефира, която трябва да е факт от 1 септември, може и да се забави в половината области на България. Според информация на "Труд" в 14 области, сред които и София-град, най-вероятно ще има цифрова телевизия със закъснение. Причината е, че тепърва предстои да бъдат избрани фирми, които ще доставят декодери за най-бедните.

Преди седмица бе обявена поръчката за доставката на декодери в половин България, но тогава все още не беше ясно дали това ще доведе до блокиране и на самата цифровизация от 1 септември 2013 г. "Правим всичко възможно да се вместим в сроковете. Ако има закъснение, ще мислим тогава по въпроса", коментира от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Освен София, с изключение на район "Оборище", другите засегнати области са Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска област, Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.

В останалата част от страната вече се пристъпва към раздаване на декодери. За доставчици бяха избрани веригите магазини "Техномаркет", "Технополис" и "Зора", които си разделят поръчка за 6.1 млн. лева. Процедурата беше обявена в края на декември 2012 г. Все още не е постъпила официална информация за сключените договори в Агенцията по обществените поръчки, каквито са изискванията по закон.

Втората поръчка, която обхваща засегнатите региони, беше обявена едва в средата на юли. Документи за участие в нея се подават до 12 август. Ако бъдат спазени всички срокове за обжалвания, много трудно може да бъде спазен срокът от 1 септември, когато по план трябва да бъде прекъснат аналоговият сигнал. Единственият начин да не останат най-бедните без телевизия е да продължи и аналоговото излъчване поне докато получат уредите си.

На въпроса защо едната поръчка е обявена в края на миналата година, а другата едва сега - от транспортното министерство обясниха, че са чакали съгласуване от Европейската комисия. Причината - раздаването на ваучери за безплатни декодери е вид държавна помощ и като такава трябва да има благословията на Брюксел.

Коментари: 0