Citigroup ще плати глоба от $7 мрлд. заради финансовата криза

Уреждането на спора с американското министерство на правосъдието и другите федерални власти разрешава всички съдебни спорове по ипотеките през 2008 г

Citigroup ще плати глоба от $7 мрлд. заради финансовата криза
172 ~ 1 мин. четене

Американската банка Citigroup ще плати 7 млрд. долара по извънсъдебно споразумение заради дейността си с високорискови ипотечни кредити от вида, който допринесе за избухването на финансовата криза, предадоха световните агенции.

Уреждането на спора с американското министерство на правосъдието и другите федерални власти разрешава всички съдебни спорове по ипотеките през 2008 г. Според споразумението Ситигруп ще плати 4,5 милиарда долара в брой и 2,5 милиарда долара в облекчения за потребителите.

Споразумението, обявено в понеделник, е сключено седмици след провала на преговорите, който даде повод на министерството на правосъдието на САЩ да предупреди, че ще започне дело срещу една от най-големите американски банки.

Citigroup, подобно на други банки, е омаловажила опасностите по високорисковите ипотеки, включвайки ги във финансови продукти, които е продавала на инвестиционни и пенсионни фондове, на други банки и инвеститори.

"Смятаме, че това уреждане е в най-добър интерес на нашите акционери и ни позволява да продължим напред и да се съсредоточим върху бъдещето, не върху миналото", заяви генералният директор на Citigroup Майщъл Корбат.

Споразумението на Citigroup следва това между правосъдното министерство и Джей Пи Морган Чейз за 13 милиарда през ноември м. г. по подобни обвинения. Министерството води преговори по подобен случай и с Банк ъв Америка. Цената на акциите на Сити се повиши с 1,5% до 47,70 долара.Подкрепи Economic.bg