ДКЕВР намалява признатите загуби по ЕРП мрежата

Увеличават ценовата ножица между дневна и нощна електроенергия

372 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) решава утре, 5 март 2013 г. с колко намалява цената на електроенергията за битовите потребители.

Намалението на цените на електрическата енергия за бита от 5 март 2013 г. е максимално възможното, което няма да засегне баланса в електроенергийната система. То се основава на логична промяна на определени ценови елементи, обясниха от регулатора.

ДКЕВР предлага максималният размер на технологичните разходи (загуби по мрежата) за електроразпределителните дружества (ЕРП), които се признават при образуване на цената за пренос, да се намалят от 15 на 12%. Това съответно ще намали цената за пренос ниско напрежение.

Коригирана е и цената, по която общественият доставчик (Националната електрическа компания - НЕК) продава електрическа енергия за регулирания пазар на ЕРП-тата. Това ще стане като НЕК отрази  намалението в цената на тока от производителите, използващи природен газ като основно гориво, заради поевтиняването на синьото гориво.

Върху цената на тока за бита има отражение и промяна на тарифната структура. Създават се условия за стимулиране на потреблението на нощна енергия, чрез по-голямо намаление на нейната цена.

Очаква се тази промяна да създаде условия за по-балансирано управление на електроенергийната система като цяло, обясняват от комисията.

В проекта на решение на ДКЕВР са публикувани и крайните цени на енергията за клиентите на ниско напрежение. Това ще даде възможност на доставчиците на електрическа енергия да я фактурират на клиентите си по една цена с включено ДДС. Допълнителна информация за елементите, които са включени в нея дружествата ще предоставят на гърба на фактурата.

Предложеното намаление на цените за битовите потребители от 5 март 2013 г. не включва промяна в квотите на производителите, участващи във формирането на т. нар. "миксова цена". Това означава, че са запазени утвърдените от комисията квоти за производителите за регулирания пазар от 1 юли 2012 г.

Подкрепи Economic.bg