ДКЕВР обсъжда намалението на тока

Цената на електроенергията, която доставят дружествата на "Енерго-Про" ще поевтинее най-малко в процентно изражение

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ръководството в оставка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започва днес, 4 март обществено обсъждане на предложеното в петък, 1 март намаление на цените на електроенергията за битовите потребители.

Средното намаление на цените на "Енерго-Про", което обслужва Североизточна България ще е 6.22%. Цената на тока, която доставят дружествата на "Енерго-Про" ще поевтинее най-малко в процентно изражение.

Най-сериозно намаление - от 7.28% се предлага за EVN, която доставя електроенергия на абонатите в Югоизточна България.

Токът от най-голямото електроразпределително дружество - ЧЕЗ, което захранва над 2 млн. абонати в Западна България, ще бъде намален средно със 7.17%.

ЧЕЗ, което до момента продава най-евтин ток, получава най-ниско намаление на дневната тарифа - 5.3% до 15.766 стотинки за кВтч. Предлага се обаче нощната тарифа при дружеството да се намали най-драстично - с 14.61% до 10.018 стотинки за кВтч.

Намалението на нощната тарифа на EVN ще е 13.07% до 10.153 стотинки за кВтч, а при "Енерго-Про" се предлага понижение от 8.82% за нощния ток до 10.098 стотинки за кВтч. Спадът на дневната тарифа при EVN ще е 5.84%, а при "Енерго-Про" - 5.58%.

До предложенията на спад в цената се стигна след масови граждански протести и спешни законови промени. Предложението на ДКЕВР новите, по-ниски цени на електроенергията за бита, да влязат в сила от утре, 5 март 2013 г.

Подкрепи Economic.bg