ДКЕВР ще променя цената на тока повече от веднъж годишно

Икономическа комисия взе това решение едновременно на първо и второ четене

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще може да променя цените на електроенергията повече от веднъж годишно, ако това е необходимо. Тази промяна в Закона за енергетиката беше приета днес едновременно на първо и второ четене в икономическата комисия в към парламента, предаде репортер на Economic.bg.

Досега ДКЕВР променяше цените на 1 юли всяка година, но с добавянето на нов член 31а, ще може да го прави повече от веднъж годишно. промяната в закона беше приета с пълно единодушие, а възможността за две четения едновременно е позволена при изключителни случаи, за какъвто се смята този.

Икономическата комисия реши, че цените на тока могат да намалеят по три начина. Първо това може да стане чрез промяна на размера на технологичните разходи на предприятията за производство, пренос и разпределение на електрическа енергия.

Другият начин е като се промени разполагаемостта и количеството електрическа енергия на обществения доставчик, в съответствие с които производителите или НЕК са длъжни да сключват сделки с крайните снабдители. те трябва да се съобразяват с енергийния баланс, с цел защита на интереса на крайните клиенти.

Третият начин начин, по който може да стане намалението е чрез промяна на признатия размер на други ценообразуващи елементи.

Подкрепи Economic.bg