ДСБ: Арестът на Асен Генов е политически

\"Боядисването на скулптурата е осъзнат политически акт срещу възраждането на комунизма и неговите символи, както и срещу коалицията между БСП и \"Атака\", посочват от партиятаСамо срещу него и Цветелина Сърбинска са повдигнати обвинения

180 ~ 2 мин. четене
ДСБ не е организатор на политическата акция пред централата на БСП, заявяват в декларация до медиите от Националното ръководство на партията. "За нас обаче няма съмнение, че боядисването на скулптурата е осъзнат политически акт срещу възраждането на комунизма и неговите символи, както и срещу коалицията между БСП и "Атака", посочват от ДСБ.

Декларацията на "тъмносините" идва малко след като стана ясно, че обвинения за хулиганство могат бъдат повдигнати само срещу Асен Генов и Цветелина Сърбинска. За останалите четирима души, арестувани на "Позитано" 20, няма данни да са участвали в проявата. Прокуратурата няма да иска постоянното им задържане. Малко по-рано пък Николай Беров, адвокат на Генов заяви, че "срещу него засега няма повдиганато обвинение, тъй като досега не са събрани доказателства за извършено престъпление".

"Участниците в акцията са изразили отношението си към управлението на БСП, ДПС и "Атака" и са избрали 7 ноември като дата, символизираща политическото насилие на режима и връзката му с посткомунистическата мафия. Използваните от тях изразни средства са обичайни за Европа и представляват директна реплика на изкуството на признатия чешки творец Давид Черни", се посочва още в декларацията.

Според ДСБ реакцията на управляващите - безпричинен арест на активисти на ДСБ и на изявени участници в протестите срещу правителството, е поредното свидетелство, колко далеч от европейските ценности е днешното българско правителство.

ДСБ се противопоставя на опитите на управляващите да ескалират умишлено напрежението в обществото и да всяват страх и заставаме категорично в защита на арестуваните младежи, заявяват от партията.

"В целия Европейски съюз, включително и в България, комунизмът е признат за престъпен режим. Престъпление е неговото възраждане, а не борбата срещу него", смятат от "тъмносинята" партия и определят днешните действия на полицията като "първия политически арест у нас от края на 1989 г. насам".

ГЛАСУВАЙТЕ за Социално отговорната компания на 2013 г.
Подкрепи Economic.bg