Данаил Папазов се извини на еврокомисаря Йоханес Хаан

Транспортният министър е изпратил писмо, в което обяснява "недоразумението"

108 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов е изпратил извинително писмо до еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хаан. В него българският министър е обяснил за "недоразумението", което според него се е получило при споменаването на името на комисаря редом до това на зам.-транспортния министър Данаил Папазов.

"Изпратил съм вчера извинително писмо до г-н Хаан за недоразумението, което се получи," съобщи днес Папазов след заседанието на Министерски съвет днес. "Опитах се два пъти лично да вляза в контакт с него, но не успях по простата причина, че той беше ангажиран. Днес отново ще направя такъв опит. Ако не, ще поднеса личните си извинения на срещата, която предстои в Европейската комисия на 11 юли", посочи още Папазов.

Скандалът се разрази в понеделник, когато Данаил Папазов обяви пред български журналисти в Бургас, че назначеният малко преди това зам.-министър на транспорта Петър Киров е препоръчан лично от комисаря Йоханес Хаан.

Веднага обаче дойде опровержение и искане за извинение. "Нямам влияние върху никакви национални политически назначения, нито бих опитал да търся такова влияние. Ако транспортният министър е бил цитиран коректно, очаквам незабавно извинение", излезе с официално становище комисарят.

Пред БНР говорителката на Хаан Ширин Уийлър, заяви, че еврокомисарят "не само е бил изненадан, но и много ядосан да научи за тези коментари, цитирани от някои медии". "Затова той иска да изясни възможно най-категорично, че всъщност никога не се е срещал с този човек, няма и не се опитва да упражнява никакво влияние върху политическите назначения в която и да е страна", коментира Уийлър.

Въпреки че изказването на Данаил Папазов остана във видео архивите, а интернет беше залят от клипове, в които той ясно заявява, че Киров е подкрепен лично от Хаан, пресцентърът на министерството излезе с изявление, че "подобно мнение не е изразявано от ръководството на министерството".

Подкрепи Economic.bg