Данъкът за старите коли ще е с 20% отстъпка

От 2016 г. преференциите се предвижда да отпаднат

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Отстъпка от 20% през 2014 г. за данък за по-старите коли, които нямат катализатор, съответстващ на екостандартите Евро 3, 4, 5 и 6, предложиха депутатите. Народните представители обаче не успяха да гласуват тази точка от Закона за местните данъци и такси и тя беше отложена.

Идеята на народните представители е данъкът за колите със стар катализатор през 2014 г. да се плаща с намаление от 20%, а през следващата 2015 г. отстъпката да падне на 10%. От 2016 г. преференциите за по-старите коли се предвижда да отпаднат. Предложението на депутатите дойде, след като Министерски съвет предложи отстъпка от 30% да има само за колите с Евро 3 и Евро 4, а данъкът да се плаща с намаление от 50% само за колите с Евро 5 и Евро 6. Така налогът за по-старите автомобили, произведени до 2000 г., трябваше да скочи два пъти. В момента данъкът за всички коли с катализатор се плаща с отстъпка от 50%.

Депутатите обаче обсъждат и други варианти, стана ясно от думите на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС. Една от идеите е поетапното премахване на отстъпката за по-старите коли да стане за три години - през 2014 г. намалението да е 30%, а след това 20% и 10%. За да ползват отстъпките, собствениците на по-стари коли ще трябва да си взимат удостоверение, че имат катализатор. Документът ще се издава от Агенция "Българска служба на акредитация", пише "Стандарт".

Подкрепи Economic.bg