Данъкът за високи доходи трябва да стане 30%

Ще търсим подкрепа за идеята от всички партии, заяви депутатът от БСП Румен Гечев

Снимка: БГНЕС

144 ~ 3 мин. четене

Г-н Гечев, какво всъщност предлагате относно прогресивния данък? Чуха се предложения за ставки на данъка от 15% и такива от 20%. Не е ясна и границата на доходите, които ще бъдат облагани с такъв данък.

Данъчната ставка е свободна интерпретация. Аз никъде не съм предлагал конкретен процент. Моята позиция е да не се пропускат никакви доходи, освен най-ниските, които да се освободят от данък, както направихме вече. Практиката е различна - някои страни започват с до 5% данък над облагаемия минимум, и ставката минава нагоре в определена скала, различна за всяка страна. Ние все още не сме обсъждали скалата, но моята позиция е, че тя трябва да е прогресивна и да следваме практиката на европейските страни.

Това няма ли да вкара доходите на хората на границите на скалата в сивата икономика?

Няма такова нещо. Това е абсурден аргумент, защото не може в 160 страни членки на ООН това да не е проблем, а за нас да е проблем. Това е просто търсене на аргументи против прогресивния данък, който съществува в крайно-дясни икономики като тези във Великобритания и САЩ, както и в такива на Финландия, Франция и Япония. Този аргумент е абсурден. Сива икономика има навсякъде.

През 2008 г. Пламен Орешарски си спечели номинация сред 10-те топ-реформатори в глобален мащаб на Световна банка, като една от причините е именно въвеждането на плосък данък, който до голяма степен изсветли икономиката.

Не коментирам колеги и приятели.

Бих желал да коментирате реформата.

Прогресивното данъчно облагане е доминиращо почти навсякъде. Поради тази причина това облагане не е нито ляво, нито дясно. То просто е доказано, че е рационално. Това, което ние трябва да направим, е да приложим световния опит, доказал се в десетилетия.

Скалата на прогресивното данъчно облагане е различна и тя може да достигне и до 60% в някои страни като Германия, където има сериозен общински данък до 17% и прогресивен данък до около 40 на сто. За България не обмисляме общински данък, но моето мнение е, че трябва да се въведе прогресивна скала, но по-малка, тъй като не можем да си позволим да скачаме от 10% на нива от 40-60%.

А за какви нива говорим всъщност?

Моето лично мнение е, че трябва да се движим максимум на нива от около 30%. Може да са 35%, може да са 28%, но в никакъв случай френската практика, защото България не е готова за такива експерименти.

От коалиционния партньор ДПС се чуха мнения категорично против отмяната на плоския данък, тоест вие трябва да търсите и подкрепа от опозиционни партии?

Няма нищо странно в това, защото това е тяхно мнение. От всички партии ще търсим подкрепа. Смятам, че това е наше задължение, да дискутираме, да споделяме мнения. А дали ще съберем достатъчно гласове в този парламент, зависи дали ние ще успеем да ги убедим. Аз не виждам никаква вина за БСП тук, ако не можем да въведем прогресивен данък. Избирателите не са ни дали 50% плюс 1 глас, за да можем. Когато ги убедим за такъв резултат. тогава няма да имаме проблеми.

Тази позиция се препокрива  и с мнението на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев, който заяви, че "идеята на БСП за връщане на прогресивното данъчно облагане е опит да се оправдава с ДПС за неизпълнените си обещания" и че "ДПС се превръща в алиби на БСП".

Това е непоследвателна логика, защото защо пък ГЕРБ да не се превръща в извинение?! Това е измутелно, бих казал. Няма такова нещо в демокрацията, а ние сме демократична страна и тук няма алиби. Всяка партия предлага решения на определени проблеми и тя се опитва да намери съюзници в парламента, тогава когато тази партия няма 50% плюс 1 депутат. Необходима е коалиционна култура, необходим е консенсус. И постигаме консенсус по много неща с ДПС, в това число и първата стъпка към преминаването към прогресивен данък - въвеждането на необлагаем минимум. Това, че ДПС в момента не е съгласна с прогресивната ставка, не значи, че ние трябва да се отказваме, защото е в интерес на българското общество.

Коментари: 0