Дават Светлана Боянова на прокурор

Зам.-министърът на земеделието подписа документа за спорния парцел в Несебър

3656 ~ 2 мин. четене

Сигнал срещу зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова, която подписа документа за спорния парцел в Несебър, е стигал и до прокуратурата. Това съобщи БГНЕС, като цитира Бойко Великов, председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика. Именно тази комисия е изпратила преписката до главния прокурор през ноември 2010г.

В документите се посочва, че има конкретни данни и затова сезират комисията. Според информацията има "наличие на конфликт на интереси по отношение на одобрени проекти и платени субсидии от ЕС на фирми, в които г-жа Боянова е работила преди да стане зам.-министър".

Комисията иска още да се уточни дали българската асоциация на земеделските производители или фирми, притежавани или управлявани от нея, от Боянова и/или председателят на агенцията са получавали субсидии от ЕС, чрез Държавен фонд "Земеделие".

Друга посока за разследването е информацията за конфликт на интереси между Светлана Боянова и Иван Боянов, неин съпруг и началник отдел "Правен" във фонда. По този повод, тя заяви преди дни, че не вижда никакъв конфликт на интереси в този факт. "Този въпрос беше повдигнат още, когато заех поста. Междувременно ми беше извършена отново проверка по сигнала, който нашумя, защото в края на сигнала имаше точно такова обвинение", допълни зам.-министърът.

Боянова е била проверявана от Главния инспекторат на МС по сигнал за нарушения в земеделското министерство, свързани с евросредства. В него се твърди, че ръководството на аграрното ведомство е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи (МИГ) по мерки по ПРСР. Проверката е за дейността на заместник - министъра на земеделието и храните, на когото Мирослав Найденов е възложил да контролира дейността на дирекция "Развитие на селските райони".

Подкрепи Economic.bg