Дефицитът на Испания за 2012 г. се оказа по-голям

Националната статистика ревизира нагоре данните до 7%

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бюджетният дефицит на Испания за 2012 г. ще бъде по-голям от обявеното преди месец. Финансовият министър Кристобал Монторо обяви, че данните ще бъдат ревизирани до 7% от брутния вътрешен продукт (БВП), докато първоначално оповестената цифра беше 6.7%.

Икономистите коментират, че ревизията връща съмненията в достоверността на статистическите данни, които предоставя страната. Освен това по-високият процент се смята за почти сигурен индикатор, че правителството няма да успее да свие дупката в бюджета до 4.5% от БВП в края на тази година.

Във вторник централната банка на Испания прогнозира свиване на икономиката с 1.5% през 2013 г., което е три пъти по-голям процент от правителствената прогноза, направена миналото лято. Продължаващата вече втора година рецесия, прави обещанието на правителството към кредиторите почти невъзможно за изпълнение, смятат анализатори.

Миналата година националната статистика на Испания ревизира на два пъти данните за дефицита, като в крайна сметка обяви 8.5% като окончателен резултат за 2011 г. Ревизиите станаха необходими, заради критиките на ЕС към счетоводната система на страната и недоверието на инвеститорите към методиката на изчисление.

Подкрепи Economic.bg