Действащият президент на Македония води в първия тур

Георге Иванов обаче ще чака втория тур на 27 април, заради рекордно ниската избирателна активност

При съседите

Автор: Николай Марченко

В първия тур на президентските избори в съседна Македония убедителна преднина показа действащият държавен глава Георге Иванов, информира немското радио Deutsche Welle (DW).

Както е известно, президентът на западната ни съседка е кандидат на управляващата партия Вътрешно-македонската революционна организация – Демократичната партия за македонско национално единство (ВМРО-ДПМНЕ).

След преброяването на 98,92% от гласовете резултатът му е 51,62%, цитира данните на македонската Централна избирателна комисия (ЦИК) американската агенция Associated Press (AP).

Най-близкият конкурент на Георге Иванов е кандидатът на опозиционния Социалдемокртатичен съюз на Македония Стево Пендаровски, който според предварителните данни е набрал 37,52 на сто от гласовете.

Резултатът на президента Иванов не е достатъчен за победа в първия тур на гласуването, заради рекордно ниската избирателна активност от едва 48,72%. Македонското законодателство предвижда победа в първия тур, при поне 50% избирателна активност. Броят на гражданите с право на глас в Македония е 1,7 млн. души, като за Георге Иванов са гласували едва 450 хил. души.

Вторият тур на президентската надпревара в Скопие е насрочен за 27 април 2014 г. Тогава ще има и един вид „избори две в едно”, понеже ще се проведат и предсрочни парламентарни избори. 

Коментари: 0