Делян Добрев: Не очаквам големи инвестиции във ВЕИ

Според икономическия министър с падането на изкупните цени ВЕИ стават все по-непривлекателни за инвеститорите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Не очаквам развитие на ВЕИ сектора и натиск на цените нагоре. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в ефира на БНР. Според него причината за това е значителното понижаване на изкупните цени на "зелената енергия", което прави ВЕИ сектора по-малко атрактивен за инвеститорите.

Разходите за изграждане на фотоволтаичните централи са паднали с 10%, но не мисля, че ще има бум на такива проекти. За съжаление заварихме една ситуация с хиляди мегавати заявена "зелена енергия", каза Добрев. По неговите думи от 2011 г. досега не е сключен нито един договор за ВЕИ и от 12 хил. мегавата заявена електроенергия е паднала на 600 мегавата.

Зелената енергия е много хубаво нещо. Въпросът е в това, че е много скъпа. Ние не сме най-богатата държава в Европейския съюз да инвестираме в зелена енергия. През 2007 г. цената на 1 мегават зелена енергия беше 855 лв., което беше 20 пъти по-висока от конвенционалната, каза Добрев. По неговите суми се очаква до 2015 г. цените на двата вида енергия да се изравнят. "Великобритания например е постигнала едва 1% от целта си за "зелена енергия", която трябва да бъде постигната до 2020 г. Ние сме си изпълнили целта още през първите години, което е един огромен проблем, който държавата си е създала сама", коментира още той.

Икономическият министър беше опониран от председателя на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков, според който това е поредният опит на правителството да противопостави хората на еколозите. Според него браншът в продължение на три години е предлагал на правителството България да прехвърля тежестта от надбавката за "зелена енергия" върху други държави, които не могат да си изпълнят сроковете и целите.

Той опроверга данните на правителството, които бяха потвърдени и от Добрев, че до началото на 2011 г. е имало 12 хил. мегавата заявени ВЕИ мощности. "Към май 2011 г. нямаше 12 хил. мегавата. До 2009 г. имаше 1 900 мегавата, след това бяха подписани още 3 хил. мегавата. Тази цифра 12 хил. мегавата се въртеше в пространството от разни инвеститори, които искаха да стоят ВЕИ мощности. Никой не е виждал подписани договори за 12 хил. мегавати.

Такава безочливост не съм чувал никога. Тези договори ги има в списък до 3 май, отвърна Добрев. "До 2011 г. имаше 12 хил. мегавата. Статистическите прехвърляния ги има в закона, но никоя държава не е луда да купува електроенергия на 855 лв. Старият закон гарантираше фиксирана цена. Аз разбирам вашето раздразнение, защото от тогава досега няма нито един проект с вятър, а вие се занимавате с изграждането на вятърни централи", каза Добрев.

Коментари: 0