Делян Добрев смекчи тона към новия шеф на ДКЕВР

Министърът на икономиката обяви, че ще съди за клевета депутатите от БСП Румен Такоров и Атанас Мерджанов

280 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Юлиана Иванова няма да бъде освободена от поста председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в парламента. По-рано днес новият председател на енергийната комисия обяви, че е готова да подаде оставка заради разкритията, че нейният интернет магазин е продавал незаконно цигари.

"Не мисля, че това може да бъде причина за освобождаването на Юлиана Иванова от председателството на ДКЕВР", каза министър Добрев. Той уточни, че тя ще бъде санкционирана за нарушението, което е пропуск на юриста на нейната фирма.

По-рано днес икономическият министър заяви, че независимо от грешката на юристите на Иванова, тя носи своята вина за това, че нейният интернет магазин е продавал цигари в противоречие със закона. "Грешката е на юристите, които работят в компанията, но отговорност носи собственикът и  изпълнителният директор на компанията", каза Добрев от Велико Търново.

"Моята оставка винаги е била най-малкият проблем. Започна предизборната кампания. Това е причината за искането на моята оставка", каза Добрев. Така министърът отговори на Волен Сидеров, който поиска оставката на Добрев, защото не можел да отнеме лиценза на електроразпределителните дружества.

"Не мога да коментирам решения, които са взети години преди да стана министър, нито какви са пропуските и грешките, направени преди мен. Токът произведен от скъпите централи влиза в микса на тока за регулирания пазар от 10 години, тоест за населението. Аз не мога да коментирам защо тези преди мен са ги включили в микса. Защо са продадени ЕРП-та преди това правителство и преди предходното правителство. Защо никой не е направил нищо, за да промени модела на ценообразуване в ДКЕВР. Те не говорят това. Говорят чисто популистки. Казват да изгоним ЕРП-тата, но само защото това се харесва на техния електорат, набират симпатизанти", коментира енергийният министър.

Той каза също, че ще съди за клевета двама депутати от БСП - Румен Такоров и Атанас Мерджанов. Те са подали сигнал за конфликт на интереси при проекта "Подготовка, проучване и проектиране на изграждането на междусистемна връзка България-Сърбия", който се финансира по ОП "Регионално развитие". Депутатите твърдят, че министър Добрев и ръководителят на проекта Евгени Консулов са имали съвместни бизнес дейности по общи проекти.

"Това твърдение е клевета срещу мен, ще подам иск в съда срещу тези, които твърдят, че Консулов е спечелил 800 000 лв., като ръководител на проекта", каза Добрев. Той взимал 281 лв. на месец, а 800 000 лева е взел "Газтех", който е извършил проучването.

Подкрепи Economic.bg