Ден за размисъл в Гърция

Парламентарните избори са своеобразен референдум дали страната да остане в еврозоната

В Гърция днес е ден за размисъл преди решаващите парламентарни избори на 17 юни. Редица анализатори коментират, че изборите са своеобразен референдум за това дали страната да остане в еврозоната, съобщава Станадрт нюз.

Посланията от Берлин и Брюксел към гръцките гласоподаватели са еднозначни – новото гръцко правителство трябва да се придържа към меморандума. В противен случай ще последва спиране на спасителната помощ и евентуално напускане на еврозоната.

Последните социологически проучвания показват, че най-вероятно на изборите ще победи консервативната партия Нова демокрация, която подкрепя меморандума, но иска някои промени. На второ място с малка разлика се нарежда радикалната лява коалиция Сириза, която отхвърля условията на меморандума и настоява за пълно предоговаряне на ангажиментите за гръцкия дълг.

Лидерът на консервативната партия „Нова демокрация” Андонис Самарас обеща Гърция да излезе от кризата и да остане в еврозоната.

„Ще излезем от кризата, а не от еврозоната. Няма да позволим на никой да ни прогони от Европа”, каза Самарас пред хиляди ликуващи поддръжници на консерваторите на централния атински площад „Синтагма”.

Коментари: 0