Депутатите казаха окончателно "да" на актуализацията

Финансовият министър Петър Чобанов призова президента Росен Плевнелиев да издаде указ за обнародване на промените в Държавен вестник

Снимка: БГНЕС

100 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Актуализацията на държавния бюджет на България за 2013 г. е факт, след като депутатите приеха окончателно на второ четене Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. Промененият бюджета влиза в сила 3 дни след обнародването в Държавен вестник.

За да се обнародва нормативният акт в Държавен вестник президентът трябва да издаде указ. Росен Плевнелиев обаче изрази готовност да наложи и вето на коригирания бюджет.

След приемане на промените, министърът на финансите Петър Чобанов призова държавния глава да издаде указа за обнародване на новия бюджет, с което да позволи бюджетният процес в държавата да протича гладко и по нормален начин. Според Чобанов дебатите по актуализацията на бюджета са разсеяли редица митове. Финансист №1 е категоричен, че корекцията не по никакъв начин не застрашава фискалната дисциплина.

Новите параметри на държавния бюджет предвиждат увеличаване на дефицита с 500 млн. лв., както и емитирането на 1 млрд. лв. дълг. В приходната част на бюджета е записано, че общите приходи ще са 18.2 млрд. лв., а разходите ще достигнат 19.49 млрд. лв. От тях 8.49 млрд. лв. са разходите, а трансферите са 10.10 млрд. лв. Вноската в общия бюджет на ЕС е 908.21 млн. лв.

Вчерашни данни на Министерство на финансите показаха, че в края на юни държавният бюджет е на минус 7.6 млн. лв., докато в края на май бюджетът беше на плюс с 45.5 млн. лв. Управляващото мнозинство още с встъпването си на власт предрече голямо неизпълнение на приходната част и взе решение да актуализира бюджета, като увеличи дефицита до 2% от брутния вътрешен продукт.

Реално обаче отново има излишък по националния бюджет в размер на 104.8 млн. лв. В края на май преизпълнението беше със 71.8 млн. лв. От финансовото министерство обаче отбелязват изоставане от разчетите при събираемостта на косвените данъци. При ДДС изпълнението е на 46.2% от годишните разчети, а при акциза - 41.9%.

Подкрепи Economic.bg