Депутатите прекратиха мандата на шефа на НЗОК

Пламен Цеков бе остранен от длъжност със 104 гласа

Автор: Божидара Иванова

Депутатите прекратиха предсрочно мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков след гласуване на решение в парламента. Гласуваха 104 народни представители, като всички бяха за отстраняването му.

Преди да се стигне до решението за гласуването имаше дълга и продължителна битка в пленарна зала. Дебатите  продължиха повече от два часа и половина. 
 
Цеков бе обвинен от председателя на Народното събрание Мая Манолова, че харчи парите на касата абсолютно непрозрачно. Мисията на Пламен Цеков е да докара до банкрут здравната система и да изкара на улицата и лекари, и пациенти в края на годината, заяви Манолова. "Тежко е нарушаван бюджетът на НЗОК, преразходът е такъв, че застрашава функционирането на здравната система до края на годината", каза още тя.
 
На обвиненията Цеков отвърна: "Ако трябваше да създадем напрежение, би трябвало да не плащаме на никой. Аз съм се отнасял към задълженията си в НЗОК не като политик, а като човек, отговорен пред закона и обществото".
 
"Управлявал съм НЗОК така, че като изляза да не се срамувам", заяви още Цеков. Ако на мен ми иска оставката БЛС, то вие се вслушайте в гласа на хората, които искат вашата оставка, каза още той.
Коментари: 0