Депутатите приеха стандарт за оцета
Глобите за продукти извън стандарта са до 10 000 лева
Стандарт за оцета се въвежда с промените в Закона за виното и спиртните напитки. Той бе приет ез дебати на второ четене от Народното събрание. Според текстовете производството, етикетирането, предлагането и координацията на контрола на оцета се извършва при условия и по ред, определени в наредба на министъра на земеделието и храните.
Производителите, които произвеждат, разпространяват, продават, влагат или предлагат за консумация оцет в нарушение на този закон, се наказват с глоба в размер от 1000 до 5000 лева - за физическите лица, съответно с имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лева - за юридически лица и еднолични търговци.
В законопроекта се дава ясна дефиниция на оцета. Според определението оцет е продукт, получен чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация от оцетно-кисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание, не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.
Видовете оцет се определят и означават според вида на изходната суровина и могат да бъдат винен, плодов, ябълков и алкохолен, се посочва още в закона. С промените в означението на продукта ще се посочва и съдържанието на оцет на киселина в него, изразена в обемни проценти.
Няма да се допуска означение с наименованието оцет на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина.