Депутатите забраниха договорите по телефон

Окончателно се сложи и край на силния звук на рекламите

3572 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

В един от последните си дни 41-то Народно събрание забрани окончателно сключването на договори по телефона без допълнително писмено съгласие на абоната. Промените касаят сключването на подобни договори от мобилните и кабелни оператори. Новите изисквания са факт след приетите на второ четене промени в Закона за защита на потребителите (ЗЗП).

В промените е записано, че ако даден кабелен оператор изключи програма от пакета, за който потребителят е платил, клиентът ще има възможност да се откаже в едномесечен срок от договора. Промените в ЗЗП забраняват силния звук в телевизионните реклами. Той трябва със същите характеристики и сила както на предаването.

От Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) вече се противопоставиха на готвените промени. От бранша твърдят, че промените в Закона за защита на потребителите (ЗЗП), които вече бяха приети на първо четене от Народното събрание на 1 март 2013 г., заплашват да ликвидират, както кабелната индустрия, така и създаването на нови телевизионни програми. Според БАККО предложените промени ограничават правото на потребителите да ползват нови програмни продукти, тъй като блокират търговията с ново телевизионно съдържание.

Подкрепи Economic.bg