Десетки чужди фирми искат да инвестират в България

Икономическият министър Асен Василев каза, че за два месеца се е срещнал с 20-30 компании, които инвестират в момента или са в процес на планиране на инвестиции

Снимка: БГНЕС

304 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Десетки чужди компании проявяват интерес да инвестират в България. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на лекцията си в Американския колеж, където говори за междуфирмената задлъжнялост. "За тези 2 месеца съм се срещнал с 20-30 компании, които инвестират в момента или са в процес на планиране на инвестиции", каза Василев".

"От началото на годината има дадени шест сертификата клас А. Чуждите инвеститори осъзнават, че имаме работна ръка, с която ги привличаме", каза министърът. "В началото на годината беше много трудно привличането на чуждестранни инвеститори, защото никой не искаше да влиза в държава, в която има сътресения и съответно - политически и икономически риск", обясни Василев.

По думите на Василев обаче разделянето на български и чужди инвеститори е изкуствено. "Инвеститорите не трябва да се разделят на български и чужди, а на добри или лоши", смята той. "Дали е български или чужд инвеститор, няма значение, защото всеки инвеститор иска да вземе едни пари и да ги ползва. Голяма част от тези пари се реинвестират", добавя министърът.

Според него, колкото по-малък е относителният дял на фирмите, които се издържат с тази държавна поръчка, толкова по-добре за икономиката.

Подкрепи Economic.bg