Директна авиолиния София-Китай

Връзката ще е сред темите на българо-китайския инвестиционен форум в Пловдив на 28 май

284 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България и Китай обсъждат пускането на директна авиолиния между двете страни. Новината съобщи пред медиите бизнесменът Иван Тодоров, който е председател и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай. По неговите думи преговорите между Министерството на транспорта и китайски авиопревозвачи са в напреднала фаза.

Директна авиолиния може да свърже София и 25-милионния град Уънджоу, който се намира на около 500 км от Шанхай. Според Тодоров около 1.2 млн. души от града пътуват сравнително често до Европа.

"Очевидно е, че тази линия няма да бъде рентабилна, затова София ще бъде по-скоро хъб, трансферно летище към Европа", каза Тодоров.

Авиолинията ще е сред темите на българо-китайския инвестиционен форум в Пловдив на 28 май. След като бъде постигната принципна договорка, ще се разговаря конкретно с китайски превозвачи, които да оперират линията.

Над 150 азиатски бизнесмени ще пристигнат у нас за форума, който се провежда с помощта на икономическото министерство и под патронажа на президента Росен Плевнелиев. В резултат на бизнес срещите се очаква у нас да започне да функционира икономическа индустриална зона за китайски инвеститори, както и текстилен център за качествени изделия от азиатската страна. Индустриалната зона ще бъде разпръсната в няколко региона, тъй като азиатците имат интерес към огромен проект. Годишният й стокооборот се очаква да достигне 10 млрд. евро след 3 до 5 години от началото на работата й.

Китайските инвеститори имат интерес за вложения у нас в областта на енергетиката, строителния бизнес, финансите, туризма, логистиката, текстилната и козметичната промишленост. Азия има интерес да внася родна козметика на базата на розовото масло, вина и кисело мляко.

Подкрепи Economic.bg