Днес е Никулден
Започва серия от празници чак до Трифон Зарезан
На 6 декември честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец - Никулден. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран. 6 декември е и празник на банкерите и търговците.
С Никулден стартира един наистина безкраен празник от зимни веселби, завършващи чак на Трифон Зарезан. На този ден дедите ни носели колан, който разпускали или стягали според яденето. Заради което и старата българска поговорка гласи: "Да разпуснем на никулска дупка!". Тя била най-широка и в началото на колана, та да се издържи на многото служби и на многото трапези, които са очаквали през следващите два месеца.
На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Вярва се, че ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.
От 1992 г. Никулден се чества и като Ден на град Бургас. За празника патриарх Неофит ще служи в едноименния храм в Тутракан.