До 100 млн. лв. се очаква да бъде дефицитът на Здравната каса

Според новият шеф на НЗОК бюджетът не е изразходван рационално, а когато е гласуван, никой не е мислил за евентуалните рискове, които могат да се създадат

Автор: Божидара Иванова

Между 50 и 100 млн. лв. се очаква да бъде дефицитът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) над резерва на институцията от 269 млн. лв., който все още стои непокътнат. Именно той е надеждата да се покрие общият дефицит. Все още се търсят 80-те млн. лв., които останаха в края на миналата година от несъбрани здравни вноски.

 За изплащане на лекарствата за домашно лечение ще са нужни с 83% повече от предвиденото, а от заложените 107 млн. лв. за онколекарства, към 30-ти юни са изразходвани 80 млн. лв. Това обяви новият директор на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

По думите на Тодорова от заложените в бюджета 107 млн. лв., към края на юни 2013 г. са изразходвани 75% от тях или 80 млн. лв. Според новият шеф на НЗОК бюджетът не е изразходван рационално, а когато е гласуван, никой не  е мислил за евентуалните рискове, които могат да се създадат.

Относно лекарствата за домашно лечение, които институцията заплаща, Тодорова обясни, че при предвидения бюджет от 500 млн. лв. Здравната каса да заделя по около 41 млн. лв. месечно, а към момента касата е плащала по 48.6 млн. лв. месечно, което означава, че още 80 млн. лв. ще са нужни, за да се осигурят медикаменти за онкоболните пациенти.

Шефката на НЗОК допълни, че някои болници вече изразходват средства от бюджета си за октомври, а други се справят в рамките на своите ограничения. Според Тодорова причините за това могат да са две – или районните каси не осъществяват нужния контрол или залаганите бюджети са сбъркани.

Коментари: 0