ЕС обяви военното крило на „Хизбула“ за терористична организация

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън предложи от своя страна ЕС да остави отворена вратата за преговори с политическото крило на групировката

Външните министри на страните от ЕС ще включат военното крило на ливанското движение „Хизбула” в европейския списък с терористичните организации, съобщава Reuters, позовавайки се на дипломатически източници.  Това на практика означава, че официални представители на ЕС няма да могат да провеждат срещи с групировката, а авоарите на Хизбула в Европа ще бъдат замразени.

"Постигнато е споразумение Хизбула да бъде включена в списъка", заявява един от източниците пред Reuters. Според него външните министри преодолели съпротивата на някои от страните членки на ЕС, които били на мнение, че подобна стъпка може да доведе до дестабилизирането на Ливан, където организацията има голямо влияние.

По-рано британският външен министър Уилям Хейг каза, че „по-голямата част” от 28-те страни-членки на ЕС подкрепят плановете и се надяват на нужното единодушия на срещата на външните министри по-късно през деня.

Германският външен министър Гидо Вестервеле пък заяви, че доказателствата от миналогодишния атентат в българския черноморски курорт Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и един българин, би трябвало да дадат достатъчен импулс за гласуването. Вестервеле допълни, че „трябва да се отговори на това и отговорът е включването на военното крило на Хизбула в черния списък”.

В края на миналата седмица вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че има ясни следи, които водят към Хизбула.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън предложи от своя страна ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула, но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило. Разделението между политическо и военно крило обаче е само неформално и трудно може да бъде дефинирано, смятат експерти.

"Решението на ЕС да включи военното крило на Хизбула в европейския списък на терористичните организации показва, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм. Искам да благодаря на всички български служби и институции, които работиха с нашите съюзници в ЕС, САЩ, Израел, Австралия и Канада, не само за да се разкрие кой стои зад трагедията на летище Сарафово, но и за да можем всички в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по повод решението.

От Хизбула отричат участие в атентата в Бургас миналото лято, в който загинаха петима израелци и български шофьор.

Коментари: 0