До броени часове се решава съдбата на ВМЗ-Сопот

Работниците продължават да протестират с искане да си получат заплатите

284 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Съдбата на държавното предприятие "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ) Сопот се решава днес. В петък, 11 януари, когато беше крайният срок за подаване на оферта от "Емко" ООД, единственият кандидат поиска удължаване на срока до днес, 14 януари в 15 ч.

В петък изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов коментира, че ако в понеделник (днес) няма подадена оферта има няколко сценария, които в никакъв случай не са благоприятни за дружеството. Той обясни, че единият сценарий е министърът на икономиката да бъде уведомен, че дружеството е декапитализарано и е трябвало още 2007-2008 да се поиска несъстоятелност. Другият вариант е влизането отново в Народното събрание за приемане на нова стратегия, което ще отнеме около 6 месеца. Това по думите на Караниколов може би ще е пагубно за дружеството.

Решаването на съдбата на предприятието ще бъде съпроводено с протести на работниците. Те ще започнат в 8.10 ч. отново пред управлението. В петък собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев се срещна с ръководствата на двата синдиката във ВМЗ, за да им обяви, че ще трябва да съкрати 1 800 души от дружеството, в което сега работят 3 200 души. Според синдикати приватизаторът иска изцяло промяна в стратегията, с което синдикатите не са се съгласили.

Подкрепи Economic.bg