Александър Томов: Без данък за доход до 500 лв.

Заплата над 5000 лв. да се облага с 30% предлага икономистът

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Доходите до 500 лв. да не се облагат с никакъв данък. Това е едно от предложенията на икономиста Александър Томов и негови колеги. "Плоският данък показва какъв хаос има в идеите в България и в социалистическата партия. Този налог е добър за богатите и много лош за бедните. Затова ми е странно, че беше въведен от министър-председател социалист", поясни в интервю за Нова телевизия Александър Томов.

Предложенията му са нулев данък за доход до 500 лв. Запазване на сегашните 10% за заплата от 500 до 2000 лв., а доходите над 5000 лв. да се облагат с 20%. Предложението е данъкът да е 30% за доход от над 5000 лв. "Богатите в Европа плащат до 38%", защити се Томов.

Той е категоричен, че ако се въведе прогресивното облагане ще се стимулира малкият и среден бизнес. "Богатите трябва да свият луксозното си потребление и да започнат да помагат на държавата, особено във време на криза. Няма да се промени делът на сивата икономика. Тя и сега е с голям дял. Предложенията сме ги внесли до президента и премиера", коментира Александър Томов.

По думите му около 1.8 млн. българи живеят бедно. В същото време има повече от 300 милионера, които трябва да плащат повече.

"173 млрд. лв. е междуфирмената задлъжнялост. Неизбежно е да има фалити на фирми. Не е възможно да се трупат постоянно дългове", каза още Томов.

Подкрепи Economic.bg