Добивните компании свалиха азиатските борси

Оптимистичните данни за трудовия пазар САЩ събудиха съмнения за продължаване на стимулите за икономиката

92 ~ 1 мин. четене

Азиатските пазари започнаха новата седмица с понижение, повлечени от акциите на добивните компании. В основата на спада бяха съмненията за нови политики за улеснение на паричната политика след оптимистичните данни за новите работни места и безработицата в САЩ, пише Marketwatch. Песимизъм сред инвеститорите внесоха и опасенията около финансовото състояние на Испания.

В Китай Shanghai Composite се понижи с 0.8% в първия ден след рестартиране на търговията след дългите празници в страната. В Хонконг Hang Seng заличи 0.6%, а в Южна Корея Kospi загуби 0.8%. Австралийският S&P/ASX 200 отчете спад от 0.4%, а тайванският Taiex отстъпи с 0.9%. Японският пазар днес е затворен заради празник в страната. Борсата в САЩ също ще почива в Понеделник.

Книжата на дружествата свързани с металите поведоха мечките. Сред най-губещите беше златната мина-гигант Newcrest Mining, която заличи 3.3%. По-малкият конкурент на компанията и Perseus Mining изтри 2.5%от капитализацията си в Сидни.

В Сеул стоманеният гигант Posco се понижи с 2.1%, а Hyundai Steel загуби 1.8%. В Шанхай акциите на Zhongjin Gold се сринаха с 3.6%, а Aluminum Corp. of China загуби 0.6%.

Подкрепи Economic.bg