Добра реколта в Еквадор успокои производителите на шоколад
Южноамериканската страна се опитва да преориентира фермерите си от отглеждане на банани към ароматната суровина

Добивът на какао в Еквадор вероятно ще надхвърли очакванията и ще намали опасенията, че през тази година индустрията за производство на шоколад може да изпита остър недостиг на суровината, пише Bloomberg.
Реколтата в най-големия доставчик от Южна Америка вероятно ще е с 9% повече от изминалата година или общо около 240 хил. тона. Прогнозите бяха за 210 хил. тона. Добрите резултати са следствие от правителствената програма за подкрепа, ръста в новите насаждения и по-слабия ефект от метеорологичното явление Ел Ниньо. Количествата са с 20% от доскорошния лидер на континента - Бразилия.
Президентът на Асоциацията на износителите на какао в Еквадор Иван Онтанеда посочва, че секторът разчита повишението на доходите в развиващите се пазари да направи шоколада по-достъпен и оттам поръчките за доставки на суровини да се увеличат. Той посочва пред информационната агенция, че страната е сключила ново търговско споразумение с Европейския съюз, с което най-големият консуматор на висококачествен шоколад ще инвестира за развитието на площите с какао в Еквадор.
Целта на правителствената програма е да повиши добивите до около 900 кг. хектар (близо 90 кг. за декар). Министерството на земеделието работи за осигуряване на кредитни линии и осигурява торове и обучение за фермерите. Предвидени са и стимули за производителите на банани, най-голямата експортна култура в сектора. Те целят пренасочване към какаото, където доходността е значително по-висока.
От началото на годината цената на ароматната суровина се е повишила с 19% до 3 216 долара за тон. Средната прогноза на пазарните анализатори е през 2015 г. тя да се понижи до 2 992 долара за тон. Преди края на настоящата година, обаче, стойността на какаото може да достигне 3 400 долара/тон, поради нарастващото търсене на качествен шоколад в Китай.