Добра седмица за еврото

Очакванията са търговията да остане силно волатилна

6624 ~ 1 мин. четене

Изминалата седмица беше добра за еврото след постоянния му спад през миналия месец, който се дължеше на нарастващата дългова криза в еврозоната и на несигурността преди изборите в Гърция на 17 юни. След силната обезценка на единната валута обаче последва възстановяване в средата на седмицата. Причината беше много проста и тя не се корени в подобрени фундаменти на Стария континент. Просто залозите срещу еврото бяха достигнали рекордно високи стойности и нямаше вече кой да го продава.

Спекулативните позиции показаха над 31 трлн. долара срещу еврото. Последва закриване на част от тях и прибиране на печалби. Това помогна на еврото да се оттласне от 2-годишното дъно срещу долара на 1.2288 и да достигне в четвъртък нива от 1.2626, които са най-високи за последните 2 седмици. Този обрат беше налице и при останалите финансови инструменти. Еврото, високодоходните валути и златото напредваха, а предлагащите сигурност долар и йена падаха.

В последния работен ден от седмицата обаче тенденцията от миналия месец се върна и еврото отново падна, губейки част от печалбите си и връщайки се към нивата от 1.25 срещу долара. Очакванията са търговията да остане силно волатилна, тъй като от една страна е налице дълговата криза в еврозоната, а от друга през последните седмици излизат слаби данни от американската икономика. В дните до изборите в Гърция несигурността допълнително ще се увеличи, а към въпросителните относно бъдещето на Атина в еврозоната все по-обезпокоителни стават сигналите за намиращата се пред колапс банкова система в Испания.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АДПодкрепи Economic.bg