Добрев: Няма нужда Ангел Семерджиев да подава оставка

ГЕРБ ще предложи създаване на постоянна комисия в парламента за наблюдение на дейността на ДКЕВР

"Не е необходима оставката на Ангел Семерджиев. Той е работил върху данни, които са му предоставени от ЕРП-тата и от НЕК при изчисляването на първоначалната прогноза за увеличението на цената на тока". Това каза пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По думите на министър Добрев впоследствие данните са се оказали различни. „Оттук нататък ние следва да създадем такава система, с която да могат ЕРП-тата и НЕК да прогнозират по-добре с централите, които ще влязат в експлоатация. В случая ДКЕВР няма вина. Неприятно е разминаването между предварително обявеното увеличение на цената и това, което впоследствие се случи”, добави Добрев, цитиран от Фокус.

Министърът съобщи още, че до края на деня депутати от ГЕРБ ще предложат създаването на постоянна комисия към Народното събрание, която да наблюдава дейността на ДКЕВР.

„Днес на Министерски съвет премиерът предложи да говоря с народните представители в Народното събрание да се създаде постоянна комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР. Предложението ще бъде комисията да бъде създадена на паритетен принцип, за да има мнозинство от представители от опозицията, както е например при парламентарната Комисия за контрол на ДАНС. 

"ДКЕВР е независим регулаторен орган и никога не съм си позволявал да влияя на неговите решения", подчерта още министърът. 

Коментари: 0