Добрев: Очакваме 5% ръст на туризма

Според икономическия министър такъв ръст ще има както през зимния, така и през летния сезон

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Морските ни курорти могат да очакват поне 5% ръст на туристите през предстоящия летен сезон. Това прогнозира вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на Международната туристическа борса "Ваканция и Спа Експо 2013" в София, цитиран от Монитор. По думите му с толкова са се увеличили и любителите на зимните спортове, които са предпочели родните ски центрове.

"Ще имаме ръст на броя на туристите през зимата от минимум 5%. За лятото ситуацията изглежда същата - отново ръст на броя на туристите според мен от минимум 5%, защото в последните години ние почти удвоихме броя на туристите", каза Добрев. "България е държава от 7.5 млн. души население и в същото време привличаме близо 7 млн. туристи, броят на които расте всяка година", допълни икономическият министър.

Според него туристическият бранш се справя изключително успешно благодарение на всички, които работят в този сектор, а не толкова благодарение на държавата. "Големите пазари обаче искат общи маршрути между България и Турция", подчерта министърът, а въпросът вече е обсъден с културното аташе на южната ни съседка.

Подкрепи Economic.bg