Искат разсекретяване на договора с ЧЕЗ

От Агенцията за приватизация заявиха, че са готови да обявят какви са условията по договора с ЧЕЗ, ако компанията се съгласи

116 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Приватизационният договор между държавата и чешкото електроразпределителното дружество ЧЕЗ да бъде разсекретен. Това поискаха граждански организации, по време на изслушване на дружеството в парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта, предаде БНТ.

От Агенцията за приватизация заявиха, че са готови да обявят какви са условията по договора с ЧЕЗ, ако компанията се съгласи документът да бъде разсекретен. По време на заседанието на комисията от ДКЕВР обявиха, че ЧЕЗ е нарушила лиценза си, като е направила през декември 40-дневно отчитане. Дружеството обаче контрира, че няма задължение да се спазва 30-дневен срок.

По време на дебата депутати питаха за проблема с амортизираната мрежа и ниското напрежение, които допълнително надуват сметките. От ЧЕЗ отговориха, че за цените отговаря ДКЕВР, а откакто са в България, са вложили стотици милиони лева за обновяването й.

Останалите две ЕРП-та ще бъдат изслушани от комисията "Яне Янев" през следващите седмици. След това тя ще излезе с доклад и, ако има груби нарушения, ще го внесат в прокуратурата.
 

Подкрепи Economic.bg