Добрев: Редица фактори увеличават сметките за ток

Всички държавни институции, които имат отношение към високите сметки за ток, са започнали проверка, каза министърът на икономиката

Снимка: БГНЕС

100 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Това, което сме установили до момента е, че са се натрупали редица събития, които увеличават сметката повече от очакваното за декември. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в предаването в ефира на bTV. Министърът обясни, че сред причините за по-високите сметки са по-дългият отчетен период, 14% увеличение на тока от 1 юли, разликата в температурите и по-големият брой почивни дни.

"По принцип отчетният период трябва да бъде между 28 и 30 дни, а през декември имаме отчетен период от близо 40 дни. Това ще рече, че с тази декемврийска сметка ние не плащаме декември, а плащаме декември плюс част от януари - плащаме една трета повече, отколкото е трябвало да платим", каза Добрев. Според него това се е случвало и в други години, но с един два дни, докато този път броят на дните е много повече - 7 или 8. Добрев каза още, че почивните дни са били повече - през декември 2012 г. са били 8, докато през декември 2011 г. са били 5. Относно по-високите сметки той каза, че сравнението между месеците ноември и декември не е подходящо заради разликата в температурата.

"Всички държавни институции, които имат отношение към високите сметки за ток, са започнали проверка", каза министърът. Сред тях са Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. "Всички подадени сигнали при нас и при Държавната комисия по енергийно и водно регулиране - тези сигнали ние ще изпратим на българския Институт по метеорология, да направи проверка на електромерите", допълни Добрев.

Подкрепи Economic.bg