Добрев: Трябваше да спрем ВЕИ централите до 2015 г.

Договорите със скъпите централи "Марица-Изток" I и III изтичат след 14 години, каза енергийният министър в оставка

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Държавата е трябвало да спре строителството на централи, които произвеждат ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). В това е убеден министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев. В ефира на bTV той обясни, че до 2020 г. средно 16% от използваната в България енергия трябва да е "зелена".

"Ние сме изпреварили целта към края на 2012 г., което е грешка на държавата, защото всяка година тези технологии поевтиняват с до 30%. Ако бяхме казали, че ще строим след 2015 г. тогава енергията щеше да е на цена, каквато е от нормалните централи", поясни енергийният министър в оставка. Както е известно, шоковото увеличение на тока от 1 юли 2012 г. беше заради "зелената" енергия.

"Договорите с централите "Марица-Изток" I и III изтичат след 14 години. Всеки може да види във фактурата си колко се повишава сметката от тях, заради т. нар. "невъзстановими разходи", добави Добрев.

Той поясни, че енергийните регулатори в цяла Европа са независими. "В половината страни от ЕС се назначават от Министерски съвет, в част от държавите - от Парламента, има и изключения, при които се назначава от министъра. Тогава има голяма зависимост", каза Делян Добрев. По думите му когато някой се намеси в работата на този регулатор следват санкции. Такава е практиката навсякъде.

Енергийният министър в оставка обясни, че 50% гражданска квота в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е възможна. "Топлофикация София" също е и топлинен счетоводител. Всеки може да избира кой да отчита топломера му", каза още Делян Добрев.

Подкрепи Economic.bg