Договорихме с Катар инвестиции за 100 млн. евро

Чакаме вложения в имоти, туризъм, минния отрасъл и други

6582 ~ 1 мин. четене

Инвестиционни проекти с първоначален размер от 100 млн. евро договориха България и Катар. Проектът беше одобрен на днешното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба. Срокът на споразумението е 1 година.

С проекта двете страни се договарят да насърчават инвестициите на парични потоци помежду им, да инвестират в проекти, заедно и поотделно, да подпомагат инвестициите на институции и компании от разнообразни икономически, търговски, селскостопански и индустриални сектори.

Одобрени бяха и проекти в областта на инвестициите с юридически лица от Катар – с "Катари диар" за сътрудничество в областта на инвестиции в недвижимите имоти и с държавното дружество "Катара Хоспиталити" – в областта на туризма и хотелиерството.

Беше одобрен и проект на меморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Катар, представлявано от Qatar Mining Company. Документът създава възможности за интензифициране на отношенията чрез реализиране на съвместни стратегически бизнес проекти в минния отрасъл на територията на България.

С меморандума България предоставя на Qatar Mining Company право за извършване на финансови, правни, технически, търговски и всички други необходими проучвания с цел катарската държавна компания да оцени приложимостта и годността на предложените проекти за инвестиции в минното ни дело. По този начин ще се създадат реални предпоставки за привличане на катарски инвестиции в България.

Очаква се документите да бъдат подписани на 17 май 2012 г. в рамките на официалното посещение в България на министър-председателя на Катар шейх Хамад бин Джасем ал Тани.

Подкрепи Economic.bg