Доклад: Испанските банки са изправени пред "сериозни рискове"

Европейската комисия все пак е похвалила страната, че "до голяма степен" следва начертания план

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовите институции в Испания са изправени пред "сериозни рискове". Това е едно от заключенията в днешния доклад на Европейската комисия (ЕК), който следи спазването на програмата за рекапитализация на финансовата индустрия в страната. Там все пак се посочва, че "до голяма степен" Испания изпълнява условията за отпускане на финансова помощ на нейните банки.

"Реформите в банковия сектор на Испания напредват според плана, но могат да бъдат допълнително засилени за някои области", се казва в доклада на ЕК. "Рисковете за испанския финансов сектор остават значителни и все още има някои сериозни предизвикателства", пише още там.

Също така в изнесения днес документ има похвала за прогреса при създаването на държавната "лоша банка". Тя трябва да поеме лошите ипотеки, за които в последствие да се намерят частни инвеститори. Комисията обаче предупреждава, че това ще доведе до свиване на активите на банките, а негативният ефект ще се засили от рецесията в страната.

Досега Испания е използвала 37 млрд. евро, за да рекапитализира национализираните банки, сред които е Bankia. ЕК и Европейската централна банка (ЕЦБ) препоръчаха отпускането на втори заем в размер на 1.87 млрд. евро, за да се вдигне капитала на така наречените кредитори от Група 2. В нея са Banco Mare Nostrum SA, Banco Caja 3, Liberbank SA and Banco CEISS, всяка от които не издържа стрес тестовете и не можа да набере частен капитал.

Подкрепи Economic.bg