Докладът на ООН за Сирия е готов

Днес Бан Ки-мун ще го представи на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, а по-късно през деня - и пред Общото събрание на световната организация

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е получил доклада за нападението с химическо оръжие в предградие на Дамаск. Документът му е бил предаден лично от шведския професор Оке Селстрьом, ръководител на екипа, който беше на място и в продължение на десетина дни събираше доказателства за евентуално използване на забранените оръжия.

Днес Бан Ки-мун ще представи доклада на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, а по-късно през деня - и пред Общото събрание на световната организация. Според дипломатически източници докладът ще потвърди, че нервнопаралитичен газ зарин е бил използван при разследваното нападение в предградие на Дамаск на 21 август, но няма да посочи коя от страните в конфликта е отговорна за атаката.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че споразумението за унищожаването на химическия арсенал на Сирия е важен етап, но не и финална точка. Той изрази надежда, че още до края на седмицата ООН ще гласува обща резолюция за Сирия. Днес Оланд ще се срещне с Джон Кери и Уилям Хейг, за да обсъдят евентуалната проекторезолюция, която да определи как Сирия да обезопаси и унищожи запасите си от химическо оръжие.

Близо половината от сирийските бунтовници са джихадисти или ислямски екстремисти. Това показва изследване, проведено от британския институт за отбрана. Според анализа, който предстои да бъде публикуван тази седмица, над 100 хиляди бойци се сражават в момента срещу силите на режима на президента Башар ал Асад. Около 10 хиляди от тях са джихадисти от групировки, свързани с терористичната мрежа Ал Кайда.

Подкрепи Economic.bg