Доларът мачка конкуренцията

Американската валута демонстрира по категоричен начин своето надмощие на валутния пазар

6734 ~ 1 мин. четене

Тази седмица бе седмицата на долара. Американската валута демонстрира по категоричен начин своето надмощие на валутния пазар. От друга страна, най-губещите бяха така наречените високодоходни, или суровинни валути, като австралийският, новозеландският и канадският долар. Британският паунд също отчете понижение за четвърти пореден ден, спрямо зелените пари.

Основната причина за бягството от рискови активи бяха лошите икономически данни от Европа и САЩ. Нивото на безработица сред 17-те страни от Еврозоната нарасна до рекордно равнище през март. Официалната статистическа агенция на ЕС - Евростат съобщи, че нивото на безработица е нараснало до 10.9% спрямо 10.8% през февруари. Това е най-високото ниво на безработица от 97 г., насам.

Въпреки, че председателя на Европейската централна банка изрази известен оптимизъм по отношение възстановяването на Еврозоната, това не оказа трайно положително влияние върху единната валута. Драги обаче не даде сигнали, че ЕЦБ може да обмисли скорошно понижение на лихвите в Еврозоната, нито евентуални нови нестандартни стимулиращи мерки.

Като цяло играчите на пазара бяха изключително предпазливи и избягваха покупката на рискови активи. Освен на високодоходните валути, това се отрази и върху водещите световни борсови индекси, като и върху цените на ресурсите. Петролът загуби близо 3 долара от стойността си, а златото почти 20.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg