Сензор се грижи за цветята вкъщи

Джаджата подсеща собственика за грижите и поливането на домашните растения

Растенията в саксии са не само естетично, но и полезно решение за всеки дом. Поддържането им, обаче, за много хора е досадна или дори трудна работа. Затова една швейцарска фирма на име Koubachi реши да разработи джаджа, която да върши тази работа вместо нас и да поддържа стайните растения живи в неестествената вътрешна среда, съобщи kaldata.bg.

Продуктът им представлява Wi-Fi сензор, който отчита нивото на влажност в почвата, количеството светлина, което достига до листата на растението както и температурата на стаята, в която то е поставено. Тези данни се събират и посредством Wi-Fi връзка се изпращат до облак, поддържан от сървъри на Koubachi. Оттам информацията автоматично се изпраща до мобилното или настолното приложение, което потребителите могат да зареждат, съответно, на смартфона, таблета или компютъра си.

Ако растението има нужда от поливане или от регулиране на стайната температура, ние ще знаем това и, в идеалния случай, ще направим нещо по въпроса. Сензорът струва $168, но, за щастие, ви трябва само един за всички растения в дома ви. Ако смятате, че цената е прекалено висока, можете поне да си изтеглите гореспоменатото приложение, което се предлага безплатно. В него можете да регистрирате растението си, посочвайки вида му, географската ширина, която обитавате и други подобни фактори. Приложението, след това, ще ви даде съвети как да се грижите най-добре за това растение.

Разбира се, човешкият фактор е неразделна част от тази грижа - все още никой не е измислил технология, която не само да отчита нуждите на растенията, но и да се грижи за тях собственоръчно. Производителите на сензора, обаче, се надяват, че ако ни се напомня, че трябва да поливаме цветята вкъщи, ние наистина ще го правим.

Коментари: 0