Доларът пада, притиснат от безизходицата около бюджета на САЩ

Инвеститорите придвижиха средствата си към безопасните убежища на франка и йената, тласкайки долара до най-ниските му нива

72 ~ 4 мин. четене

Доларът спадна в понеделник, оставайки близо до 8-месечното дъно спрямо кошница от валути, след липсата на признаци, че безизходицата около бюджета на САЩ ще приключи скоро.

Инвеститорите придвижиха средствата си към безопасните убежища на франка и йената, тласкайки долара до най- ниските му нива спрямо японската валута от средата на август до сега.

Докато правителството на САЩ наближава втора седмица на прекъсване на работата и крайния срок за увеличаване на кредитния лимит на 17 октомври, нито републиканците, нито демократите дадоха някакъв знак за предстоящо споразумение относно подновяването на работата или дълговия таван, като всяка от страните обвиняваше другата за безизходното положение.

Увеличиха се и страховете, че продължителен застой може да навреди на крехкото икономическо възстановяване и да принуди Фед да забави намалението на програмата за изкупуване на облигации, което би се отразило негативно на долара.

Доларовият индекс изгуби 0,2% от стойността си до 79.952, оставайки недалеч от 8- месечното дъно на 79.627, достигнато в четвъртък.

Доларът падна до 96.79 йени, достигайки най- ниската си стойност от 12 август насам, преди да се възстанови до 96.90 йени, или отчитайки загуба от 0,6% за деня.Според техническият анализ подкрепата се намира на 96.67 йени или 200- дневната обикновена пълзяща средна. Докладваното изтичане на големи опции на 96.50 и 96.75 йени може да задържи двойката близо до текущите нива.

Доларът изгуби и 0,4% спрямо швейцарския франк до 0.9038, насочвайки се към дъното от четвъртък на 0.8965, което е и най- ниската стойност от февруари 2012 до сега.

Еврото спечели 0,1% до 1.3570, недалеч от 8- месечното дъно от четвъртък на 1.3645. Този възход бе и основната причина за спада на доларовия индекс.

Някои анализатори смятат, че загубите на долара досега са били ограничени, тъй като инвеститорите все още се надяват политиците в последната минута да намерят решение за предотвратяване на изпадането на правителството в неплатежоспособност.

Последният голям сблъсък на тема кредитния лимит, през август 2011, завърши с 11- часово споразумение под натиска на разклатените пазари и предупрежденията за икономическа катастрофа в случай, че се стигне до неизпълнение. Подобна разолюция в последната минута остава реална възможност и този път.

Статутът на долара като сигурно убежище също бе подкопан от очакванията, че на всички вреди, причинени на икономиката на САЩ, Фед ще противодейства, запазвайки програмата си за парични стимули.

 

Златото на печалба от 1% поради кризата с дълговия таван на САЩ

 

Златото спечели почти 1% в понеделник, след като продължаващите проблеми около прекъснатата работа на американското правителство и липсата на признаци, че политиците са готови да разрешат безизходицата с бюджета и да увеличат кредитния лимит на страната, увеличиха привлекателността на благородния метал като безопасно убежище.

От Белия дом в понеделник подчертаха, че президентът Барак Обама няма да преговаря с републиканците под заплахата от неизпълнение на задълженията, докато цените на акциите падаха и прекъсването на работата на правителството наближава своята втора седмица. Другите безопасни убежища като американските ДЦК също повишиха стойността си. 

Макар реакциите към безизходицата във Вашингтон на златото и другите финансови пазари да бяха леки досега, анализатори смятат, че кюлчетата вероятно ще се възползват от несигурността, свързана с евентуалното неизпълнение на дълга на САЩ, в случай, че Конгресът не успее да увеличи кредитния лимит преди 17 октомври.

По време на последния дебат около дълговия лимит на САЩ през август 2011 златото достигна най- високата си стойността за всички времена на 1920 долара за тройунция. Конгресът достигна споразумение едва в последната минута.

Спот цените нараснаха с 0,8% до 1325.29 долара за тройунция, като преди това достигнаха най- високата си стойност от началото на месеца на 1327.94.Американските фючърси върху злато с доставка през декември спечелиха 15.20 долара до 1325.10 долара за тройунция. Въпреки възхода, обаче, обемът на търговията бе по- малко от 95 000 лота или около 40% под 30- дневната пълзяща средна.

Търговци заявиха, че досегашните слаби обороти при фючърсите подчертават липсата на ангажираност сред инвеститорите в кюлчета, поради несигурност. След като цените на златото паднаха през миналата седмица в резултата на няколко големи ордера за продажба, възходът на благородния метал продължи, тласкан от политическата несигурност в САЩ, споделиха анализатори.

Другите финансови пазари до голяма степен отразиха нервността на инвеститорите около проблемите с кредитния лимит на САЩ, като индексът за акции S&P 500 изгуби около 0,5%, докато цените на американските съкровищни облигации нараснаха, а доларовият индекс затвори на загуба.

Сред другите благородни метали среброто бе на печалба от 2,9% до 22.30 долара за тройунция, като преди това достигна 2- седмичен връх на 22.44 долара. Платината спечели 1,2% до 1396.49 долара за тройунция след увеличението от 1,3% в петък, докато паладият спечели едва 0,4% до 699.47 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg