Доларът с покачване спрямо основните европесйски валути

Загубите на златото нарастват

Доларът притиска другите валути, възползвайки се от закриване на дълги позиции в стерлинга и слабостта на еврото. Дилъри споделиха, че покупки в края на месеца също подкрепят зелените пари.

Еврото удари ново тримесечно дъно от 1.3587, а стерлинга вчера преживя най-големия спад през последните три месеца до 1.6697, което е драматична промяна от ралито достигнало в началото на месеца почти пет годишен връх малко под 1.70. Дори агресивните коментари на представителя на АЦБ Мартин Уеил не помогнаха да спрат свличането на паунда. Уеил заяви, че АЦБ би трябвало да увеличи лихвите по-скоро, но все пак допълни, че още не е дошло времето за такова действие.

Дилърите като цяло нямат обяснение за вчерашните движения освен търсенето на долари в края на месеца. Специалисти от Би Ен Пи Париба се разграничиха от фундаментите и посочиха изхода от разширени позиции като обяснение за станалото. Според тях участниците на пазара може би са станали по-предпазливи спрямо нарастване на волатилността, което може да последва с приближаването на заседанието на ЕЦБ на 5 юни или при реверсия и покачване на доходността по американските облигации.

Очакванията за действия на ЕЦБ нараснаха силно през последните седмици и това е причината за слабото представяне на еврото. Повечето икономисти прогнозират през следващата седмица намаление на лихвите по депозитите при ЕЦБ до отрицателни нива.

Доларът обаче отстъпи срещу йената заради спада на доходността по облигациите до най-ниски нива за последните 11 месеца. Днес котировките са 101.70 при връх във вторник на 102.15.

Друга валута, която направи впечатление беше новозеландския долар, който отчете вчера най-голям спад за последните три седмици. Той падна до двумесечно дъно от 0.8470 срещу американския си съименник след публикуването на частно изследване показало спад на бизнес настроенията в Нова Зеландия. Днес котировките са 0.8484.

Австралийският долар също падна покрай съседа си, но далеч по-малко. Валутата удари дъно от 0.9214 след което се възстанови и днес е на 0.9275.

Загубите на златото нарастват

Загубите на златото продължават в трета поредна сесия и го свалиха на 16-седмично дъно заради силата на долара и слабото физическо търсене от топ купувача Китай. Спот цената слезе до 1255.54 долара за тройунция, което е най-ниско ниво след началото на февруари. За последните два дни метала се обезцени с 3%.

Доларът е силен на валутните пазари, което прави златото по-скъпо за притежателите на други валути, докато растежа на акциите намалява привлекателността на метала като защитна инвестиция. Според специалисти ще последва и спад под 1230 долара, тъй като дори при сегашните ниски нива липсва търсене от физическия сектор което да подкрепи цената.

Инвеститорите следят развитията в Украйна, където се завърна относителното спокойствие по улиците на Донецк след най-голямата битка с про-руските бунтовници в източна Украйна. При несигурна ситуация търсенето на убежище в златото нараства.

При другите метали платината се покачи, а паладиума се търгува близо до три годишния връх достигнат вчера. Патовата ситуация в продължаващата 18 седмици стачка в ЮАР скоро ще се промени след като и двете страни направят отстъпки в исканията си. Това заяви новия министър на минното дело в страната Нгоако Раматоди.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0